Αγγελική Δαμαλά (1908-2001)

Η Αγγελική Δαμαλά γεννήθηκε το 1908 στην Καλαμωτή της Χίου.Τελείωσε το Δημοτικό στην Καλαμωτή και το γυμνάσιο στην Κέρκυρα. Εισήχθη στο διδασκαλείο Μυτιλήνης, φοίτησε όμως και πήρε το πτυχίο της στην Αθήνα. Το 1930 διορίστηκε στα Ψαρά όπου το ταλέντο της και οι ανησυχίες της άρχισαν να διαμορφώνονται σε συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις σε αυτόν τον τόπο. Οι Ψαριανοι την θυμούνται με ευγνωμοσύνη και θαυμασμό.

Μετατέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής το 1936. Το 1937 πρωτοστατεί στην ίδρυση της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυρίων και Δεσποινίδων Καλαμωτής. Ταυτόχρονα εντάσσεται στην Προοδευτική Ένωση Καλαμωτης,οπου προσφέρει πολλές υπηρεσίες στην διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, επιμορφωτικών εκδηλώσεων και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτητων, κύρια την δύσκολη περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Αλλά και στον πόλεμο του 1940 η Δασκάλισσα πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες με σκοπό να ενισχύσει τον άνισο αγώνα του στρατού μας στα βουνά της Αλβανίας.

Εκεί όμως που προσέφερε σημαντικό και πρωτότυπο έργο είναι στο Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής. Με την υποστήριξη του επί σειρά ετών Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου και τέως προέδρου Κοινότητος Γεωργίου Κανάριου μετέτρεψε το Δημοτικό Σχολείο σε ένα εργαστήρι πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας.

Το 1951 παντρεύτηκε τον συγχωριανό μας Μιχάλη Βουγάδη.

Έμεινε στην Καλαμωτή μέχρι το 1966, οπότε μετατέθηκε στην Αθήνα. Την τετραετία 1982-1986 υπήρξε μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου με πρόεδρο τον συνάδελφο και συνεργάτη της Γεώργιο Κανάριο, όοπου αγωνίστηκε μαχητικά για την επίλυση των προβλημάτων του χωριού. Η Δασκάλισσα πέθανε τον Ιούλιο του 2001.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα βιογραφικά σημειώματα και άλλων προσωπικοτήτων στο

info@kalamoti.net.gr