Νικόλαος Σαρρής

Ο Νικόλαος Σαρρής, γεννήθηκε στην Καλαμωτή την 1η Απριλίου του 1924. Γονείς του ήταν ο Γιάννης και η Κυριακή Σαρρή, το γένος Μπουλαντζέρη.

Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, το Φεβρουάριο του 1942, σε ηλικία μόλις 17 ετών, έφυγε για τη Μέση Ανατολή από την Κώμη και μέσω Τουρκίας κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό που βρισκόταν εκεί, ως εθελοντής.

Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του στρατού μας και το 1943, κατετάγη στον Ιερό λόχο. Έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, ως Καταδρομέας-Αλεξιπτωτιστής, εναντίον των Γερμανών και Ιταλών, μέχρι το 1945. Τον ίδιο χρόνο μονιμοποιήθηκε στο Στρατό, όπου και σταδιοδρόμησε.

Κατά το χρονικό διάστημα 1948-1949 πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Στρατού μας, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Υπηρέτησε στην Κύπρο από το 1967-1968, σε μοίρες καταδρομών και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Κοφίνου - Αγίων Θεοδώρων.

Την περίοδο της ειρήνης, υπηρέτησε σε Μονάδες εκστρατείας και εσωτερικού και έφερε σε πέρας με τον καλλίτερο τρόπο, όλες τις υπηρεσίες που του ανατέθεισαν.

Αποστρατεύτηκε στο Μεσολόγγι, τον Ιούνιο του1977 με το βαθμό του Συνταγματάρχου. Από το Μεσολόγγι ήταν η γυναίκα του,η Μίνα Ζαϊμη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γιάννη, την Κορίνα και τον Αρμόδιο, λάτρεις κι αυτά ευτυχώς της Κώμης, την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Μετά την αποστρατεία του, διετέλεσε προϊστάμενος για δυό χρόνια του τμήματος Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτων Αναγκών της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.
Ο συγχωριανός μας Κυριάκος Λεράκης, τον περιγράφει σαν ένα άνθρωπο με ήθος και ευαισθησία, που προσπαθούσε να βρίσκει τρόπους να υπηρετεί την πατρίδα και τον συνάνθρωπο. Είχε γράψει μάλιστα και ένα βιβλίο με τίτλο 35 χρόνια στο Στρατό-Ένας Στρατιώτης θυμάται, που δυστύχώς δεν εξέδωσε και που ίσως θα έπρεπε έστω και τώρα να εκδοθεί.

Υπηρέτησε έτσι την πατρίδα για 37 συνεχή χρόνια, υπερασπίζοντας την κάθε φορά που χρειαζόταν με τον καλλίτερο τρόπο. Για την ανδρεία του αυτή και την αφοσίωση του τιμήθηκε επανηλειμένως και έλαβε πολλές διακρίσεις και παράσημα όπως:

Αριστείο Ανδρείας, τον Πολεμικό Σταυρό Γ' Τάξεως, Βραβείο Εξαιρέτων Πράξεων, (δύο φορές), Προαγωγή επ'ανδαγαθία στο βαθμό του επιλοχία, Πτέρυγες επιχειρήσεων αλεξιπτωτιστού επί του στήθους. Μετάλλιο εκστρατείας 1940-1945. Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Δ΄Τάξεως. Χρυσούς Σταυρός Β΄Ταγματος του Φοίνικος. Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος Βασιλέως Γεωργίου Α΄. Χρυσούς Σταυρός του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου ( υπό του Πατριάρχου Αλεξανδρείας ). Προαγωγή Μεταλλίου Στρατιωτικής Αξίας Δ΄Τάξεως σε Γ΄Τάξεως. Μετάλλιο της θυσίας Χρήστου Καψάλη.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα βιογραφικά σημειώματα και άλλων προσωπικοτήτων στο

info@kalamoti.net.gr