Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος (1894 - 1958)

Ο Κων/νος Τριανταφυλλος του Γεωργιου και της Κυριακης γεννηθηκε στην Καλαμωτη το 1894. Μελος πολυμελους οικογενειας σπουδασε Νομικη στο Πανεπιστημιο Αθηνων και διοριστηκε δικολαβος στο Ειρηνοδικειο Μαστιχοχωριων το 1920. Το 1924 διοριζεται δικηγορος στο Πρωτοδικειο Χιου. Το Μαιο του ιδιου ετους διοριζεται Ειρηνοδικης Μανδαμαδου Λεσβου. Στις 30 Ιανουαριου 1927 παντρευεται την Καλλιοπη, θυγατερα του Ξενοφωντα Σταμουλα στην Καλαμωτη. Στις 3 Φεβρουαριου του 1928 διοριζεται Συμβολαιογραφος Μανδαμου και την ιδια ημερα αποκτα τον πρωτοκο γιο του που τον φωναζουν Γιωργελη οπως συνηθιζεται στην Λεσβο.

Η μεγαλη αγαπη του για το χωριο του ηταν η αιτια της επιστροφης του στην Καλαμωτη. Στις 22 Ιανουαριου 1932 διοριζεται Συμβολαιογραφος Καλαμωτης και την θεση αυτη υπηρετησε μεχρι τις 24 Οκτωβριου 1957. Υπηρξε ενας απο τους σπουδαιοτερους κοινωνικους παραγοντες του χωριου μας. Νεος ακομη το υπηρετησε σαν δασκαλος επι Τουρκοκρατιας, προσφερωντας οτι καλυτερο μπορουσε.

Αργοτερα μετα τη Μικρασιατικη καταστροφη μαζι με αλλους φιλους του, χωρις δουλεια ακομη, ιδρυσαν τον πρωτο Πιστωτικο συναιταιρισμο του χωριου με στοχο παντοτε την εξυπηρετηση των χωριανων του.

Πρωτοστατησε στην ιδρυση της Ε.Μ.Χ. της οποιας υπηρξε ο πρωτος Προεδρος θετωντας στερεα τα θεμελια της τιμιας και χρηστης διοικησεως. Αργοτερα με την ιδιοτητα του προεδρου της Σχολικης Εφοριας του Δημοτικου Σχολειου κατεβαλε καθε προσπαθεια για την επιλυση των προβληματων του Σχολειου.

Υπηρξε προεδρος της Ερανικης Επιτροπης για την ιδρυση και λειτουργια του Γυμνασιου Καλαμωτης. Δουλεψε σκληρα και με αυταπαρνηση κι ετσι καταφεραν ολοι μαζι με την οικονομικη ενισχυση της αντιστοιχης Επιτροπης της Αμερικης, την κατασκευη και λειτουργεια του Γυμνασιου. Συνεχισε ομως να υπηρετει το χωριο του τωρα ως προεδρος του συλλογου γονεων του Γυμνασιου, παντα με αυταπαρνηση και ανιδιοτελεια και αδιαφορωντας για την κλονισμενη υγεια του. Συνεβαλε στη στελεχωση του Γυμνασιου με διδακτικο Προσωπικο, με βασικους παντα τους Ι. Μαιστρο και Θ. Γαλατουλα.

Ηταν ο συμβουλος των απλων ανθρωπων. Σ’ αυτον κατεφευγαν για να τους επιλυσει τα νομικα, οικογενειακα και πασης φυσεως προβληματα τους. Ειχαν απολυτη εμπιστοσυνη στην κριση του, σε τετοιο μαλιστα βαθμο που ελεγαν «το ειπε ο Τριανταφυλλος». Ηταν ενας σωστος οικογενειαρχης, ενας ανθρωπος που θυσιαζε τα παντα στο βωμο της αληθειας και της προοδου. Ο ανθρωπος με την ισχυρη θεληση και τον αδαμαντινο χαρακτηρα, που αγαπησε αληθινα τοσο την Καλαμωτη οσο και την οικογενεια του για να εμπνεει και στους δυο την αγαπη για προοδο και δημιουργια, για την αρετη και την προσφορα. Το αποδεικνειει η Χρυση δεκαετια της Καλαμωτης και τα καταξιωμενα παιδια του: Γεωργιος Τριανταφυλλος Πολιτικος Μηχανικος, Μαρια, χηρα Μιχαηλ Μαιστρου, Ξενοφων Τριανταφυλλος Συμβολαιογραφος και Δημοσθενης Τριανταφυλλος Καπετανιος.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα βιογραφικά σημειώματα και άλλων προσωπικοτήτων στο

info@kalamoti.net.gr